EEG NEDİR VE HANGİ DURUMLARDA ÇEKİLİR ?

EEG (Elektroensefalografi ) , beyin aktivitesinin elektrik potansiyellerini ölçmek için nörolojide sıklıkla kullanılan bir tanı yöntemidir. EEG, beyin fonksiyonlarının incelenmesi ve değerlendirilmesi için önemli bir tetkiktir. Uyanıklık ya da uykuda iken çekilebilen bir testtir.

EEG NASIL ÇEKİLİR VE NE KADAR SÜRER ?

EEG çekiminde genellikle kafa derisine yerleştirilen elektrotlar kullanılır, bu elektrotlar beyin elektriksel aktivitesini kaydeden cihaza bağlanır ve bilgisayara kaydedilir. Kaydedilen sinyaller bilgisayarda analiz edilir, normal ya da patolojik dalgalar değerlendirilir. Normal yetişkin bireylerde alfa ve beta dalgaları, çocuklarda ise delta ve teta dalgaları gözlenir. EEG çekimi genellikle 20-30 dakika sürer. EEG çekiminde hasta tok , saçlar yıkanmış ve kuru olmalıdır. Saçlara herhangi bir jöle, sprey,saç kremi uygulanmamalıdır. EEG çekiminde kişi genellikle rahat pozisyonda oturur ya da muayene masasında yatar.

EEG PATOLOJİSİ NE DEMEKTİR ?

EEG çekimi sonucu normal beyin dalgalarının yanısıra anormal dalga şekilleri de görülebilir. EEG de patolojik dalga formlarının görülmesi beyindeki anormal elektriksel aktivitenin varlığını veya herhangi bir hastalığın belirtisi olabilir. Bu nedenle Nöroloji uzmanı, bu EEG sonucunu değerlendirir ve tanı koyar.

EEG HANGİ DURUMLARDA KULLANILIR ?

  • Epilepsi hastalarının tanı ve takibinde
  • Uyku bozukluklarında
  • Parkinson, Alzheimer hastalığı gibi nörodejeneratif hastalıklarda
  • Bilinç bozuklukları, koma ve ensefalit (beyin iltihabı ) gibi durumlarda
  • Baş dönmesi ,Düşme ve bayılma öyküsü olan hastalarda
  • Beyin tümörlerinin takibinde
  • Bazı psikiyatrik hastalıkların teşhis ve takibinde kullanılır
EEG çekimi ağrısız ve herhangi bir yan etkisi olmayan non-invaziv bir işlemdir. Çocuklarda ve gebelerde güvenle çekilebilir, radyasyon yaymaz.